top of page
Signe Eide 3- Foto Mona Ulriche Schanche

Roadmovies Fra Rommet

ALBUM • VINYL • Digital

Astrosaur kommer til å forandre måten vi ser på musikk i tiår framover. De har røsket løs og smurt døra som Jaga Jazzist-generasjonen åpnet.

(Foto: Sara Angelica Spilling)

Instrumentalmusikken har alltid fortalt en tekst. Det eldste litterære tema i kunst, enten det er i lyd, bilde, ord eller alt på en gang i film, er vandringsmotivet; Reisen er målet, og målet er erkjennelse. Men reisen må ha framgang, en progresjon, endring.

Straks denne vinylplata begynner å snurre, er det tydelig at Astrosaur holder på med progressiv metal. Vi skal straks få en leksjon i hva progresjon står for. 

 

Astrosaur leker gjemsel med lytteren. Vi har etter hvert fått en del trommer/gitar-duoer som leverer overraskende mye bass. Det er imidlertid ekstremt hvor mye gitar Astrosaur får ut av en gammel Rickenbacher-bass. Om enn ved hjelp av en drøss effektpedaler, men gitarist Eirik Kråkenes tar igjen med å begrense seg på det området.

På «Space Mountain» slår doom-sjangeren inn for fullt, men med mer sprengkraft enn grenser. Singelen «Yugen» har sine velvoksne jazzrock-sider, og mangt et anerkjennende nikk til Terje Rypdal på sitt tyngste, (se egen anmeldelse).

 

På side B av vinylplata er tar Astrosaur oss mer inn i jazzrock-delen av prog. «Fishing For Kraken» har mer av dette rypdalske, men også newage-aktige rockestemninger slik man forbinder med eks-Police Andy Summers’ soloprosjekter.

 

Albumets lengste spor er den avsluttende tittel-låten, som starter stille og rustikt. Ettersom blandingen av country og bluesjazz sakker ned fra sakte til virkelig seigt, blir det tydelig at Astrosaur har dekodet selveste Bill Frisells lydrike og gjort det til sitt eget; Frysninger.

 

Derfra bærer det bare én vei: Tilbake via doom-jazz til progressiv metal inn i det avsluttende fyrverkeriet. Vi må bare erkjenne at vi er vitner til noe stort som skjer.

Astrosaur har i det hele tatt en stor spennvidde. Det er space-versjonen av Cloroforms skrekkfilmmusikk. Det er Jaga Jazztronaut. Det er retro, og det er futuristisk — ikke “Miles Ahead”, men lysår.

Albumet med sine fem spor er en vinylinnspilling. De to første låtene henger sammen, og side A fylles ut av singelsporet opp til 22 minutter. Begge sporene på side B henger sammen, og går opp i 23 minutter, til sammen 45 — en side på en opptakskassett.

Digitalt vil ikke låtene henge sammen, så musikkopplevelsen blir litt amputert. Er man blitt vant til den digitale singelen «Yugen», selv på Tidal HiFi gjennom et anlegg med en god digital/analog-konverterer, oppdager man raskt at man hører mer av låten på vinylen.

 

Det er så man kan tro noen i Ocean Sound på Giske med vilje har forringet kvaliteten på den digitale masteren før den er postlagt til Phonofile. Men vi har altså to ører, og de er 1 og 1, ikke 1 og 0.

ASTROSAURFade In // Space Out

(VINYL) (Digital)

ROCK, INSTRUMENTAL,

PROGRESSIV METAL, DOOM, 

JAZZROCK, PROGROCK

Slipp: 28.04.2017

Astrosaur spiller instrumental rock, metal og jazz i en progressiv blanding og vekselvirkning.

Medlemmene er 25 og 26 år, og har studert sammen ved musikkonservatoriet i Kristiansand.

De kommer fra Bærum, Follo og Frei ved Kristiansund.

Albumet er utgitt digitalt, og på vinyl i et nummerert opplag begrenset til 100.

CD-utgivelse kan bli aktuelt ved framtidig turné i utlandet.

Bandet og plateselskapet distribuerer vinylen personlig.

 

Band: Eirik Kråkenes (gitar), Steinar Glas (bass) og Jonatan Eikum (trommer)

 

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: YouTubeFacebookInstagram  

•Booking: Astrosaur

•Promo: Anngunn Sørli, Hito Promo

•Label: Bad Vibes

•Distribusjon: Bad Vibes (fysisk), Bandcamp (nedlasting), Phonofile (streaming)

bottom of page