top of page
Signe Eide 3- Foto Mona Ulriche Schanche
Foto: Jan Tore Eriksen ©Mutual Intentions DA, press publicity photo

Kristoffer Eikrem og Bendik Baksaas har levert ny fasit til 60-års-spørsmålet The Shape Of Jazz To Come.

Anker1

...namedropping...

 

Anbefalte linker (Tidal) og andre album til videre lytting:

 

Ornette ColemanThe Shape Of Jazz To Come (1959)

Miles DavisIn A Silent Way (1969)

Miles DavisBitches Brew (1970)

Herbie HancockHead Hunters (1973)

Bob JamesOne (1974)

Herbie HancockMagic Windows (1981)

Herbie HancockFuture Shock (1983)

Palle Mikkelborg | Kenneth Knudsen | N.H.Ø.P.Heart To Heart (1986) relansert 2000 med tittelen Imagine

N.H.Ø.P. | Palle MikkelborgHommage | Once Upon A Time (1990) 

Palle MikkelborgAnything But Grey (1992)

 

Brian Eno | David ByrneMy Life In The Bush Of Ghosts (1981)

Mark IshamMark Isham (1990) n/a digitalt

BiosphereMicrogravity (1991)

•Origo Sound/Beatservice/Biophon

Kleive | EbersonMusic For Men And Machines (1992) •Curling Legs

Jon Hassell And BluescreenDressing For Pleasure (1994)

n/a digitalt

Bugge WesseltoftNew Conception Of Jazz (1997)

•Jazzland/Universal

Nils Petter MolværKhmer (1997)

Supersilent1 - 3 (1998) •Rune Grammofon

Eivind AarsetÉlectronique Noire (1998) •Jazzland/Universal

Audun KleiveGenerator X (2000) •Jazzland/Universal

n/a digitalt

Gotan ProjectLa Revancha Del Tango (2000)

Jaga JazzistA Livingroom Hush (2002)

•Jaga Jazzist/Warner

Arve HenriksenChiaroscuro (2004) •Rune Grammofon

Futuristisk jazz har gjennom historien fordelt seg mellom på jazz, fusion, jazzrock, progrock, synth, new age, world beat, hip hop, urban, house, electronica, industrial og støy-impro.

 

På den ene siden er vi i dag så heldige å stå igjen med et fåtall, om enn stort sådan, milepæler av jazzfuturismer. På den andre siden har aldri de ferskeste jazzutøverne hatt større kompetanse enn nå, og det er her futurismene kan sies å «ha tatt feil».

🎺 🎹

 

Duoen Kristoffer Eikrem (29) og Bendik Baksaas (27) har tatt av inn i framtiden fra en framskutt base. Eikrem er trompetist, men også DJ, keyboarist og utøver på det eminente «jazzinstrumentet» elektronikk.

 

Baksaas er også DJ som spiller på elektronikken og keyboards. Man bør ha med at sampling og feltarbeid også teller med som instrumenter her; Field recordings, et instrument som forbindes mest med house.

 

Mange fullroste futurismer i jazz har vært navlebeskuende overdrivelser av stygge lyder; Det har vært eksperimentell jazz for å framstå som eksperimentelt. Det vakreste er i de fleste tilfeller blitt forbigåtte perler, eller satt i båser som i jazzpolitiets papirarbeid veier nedsettende.

🎺 🎹

 

Eikrem og Baksaas frykter ikke den i hin hårde dager verste karakteristikken av dem alle, “newage”. Det er et uttalt satsingsområde i kunstnerkollektivet Mutual Intentions. Duoen bebor også house-sjangeren, egentlig alle sjangrene nevnt først her, men ikke som noe eksperimentelt.

 

De behersker faktisk sjangrene, som alle har autonomi og selvsagt plass i tiden — samtidig. Tonekunstnerne tar dem fram som verktøy og instrumenter til å uttrykke musikalsk estetikk som hører nåtiden til, men som samtidig er historisk. Da handler det om «historisk» fra forklaringsnøkkelen til terningkast seks.

 

Kristoffer Eikrem | Bendik Baksaas – Duets er et historisk album. Det føyer seg til historien, ikke inn i. Det graver seg ikke ned i gamle ruiner og støvpuss fra den eksklusive rekken av vellykket futuristisk jazz gjennom jazzhistorien. Det setter ned en milepæl etter jazzens futurismehistorie. Futurismen er over. Dette er nå.

🎺 🎹

 

I Norge har vi vært bortskjemt med slik nåtidsjazz — til fullstendig forkleinelse for forsøksvise men etablerte sjangerbegreper som “contemporary jazz” og “nu-jazz”. Vi har tradisjon for å trekke jazzen opp av utøveren, ikke ned over hoder, armer, kne og tå på musikere og publikum. Derfor er Norge topp tre i verdens søkelys for hva er jazz og hvor er jazz på vei — nå!

 

Det er helt riktig å namedroppe i hjæl en anmeldelse av dette albumet. Det skal imidlertid trenges ut av anmeldelse-teksten og over til egen lytteliste for de spesielt interesserte — vel bekomme.

 

Men det er også viktig å namedroppe liv i anmeldelsen av musikk-opplevelsen Eikrem Baksaas – Duets:

UKE 25
ALPINE THOSE MYRIADS Visions & Disorders | album | slippinfo

Band: Kristoffer Eikrem (trompet, elektronikk, DJ), Bendik Baksaas (synthesizer, elektronikk, DJ)

Opphav: Kristoffer Eikrem, Bendik Baksaas

Produsent: Bendik Baksaas

Studio: Bendik Baksaas, (rec, mix, Påfuglen Studio og Østerdalsgata Studio), Christian Obermayer, (master, Strype Audio)

Grafisk: Hans Jørgen Wærner (artwork), Kristoffer Eikrem (foto)

A&R: Stian Nicolaysen

www.kristoffereikrem.com

Tidal — Spotify — Apple — Soundcloud

Facebook — YouTube — Instagram — Twitter

 

www.bendikbaksaas.com

Tidal — Spotify — Apple — Soundcloud

Facebook — YouTube — Instagram — Twitter

•Management/Booking/Promo: Mutual Intentions

•Utgiver: Mutual Intentions DA

•Label: Mutual Intentions

•Distribusjon: Egen kassettdistribusjon  (fysisk), Playground Music (digital)

  • Kristoffer Eikrem (29) er en trompetist, elektro-musiker, DJ og fotograf fra Molde med base i Oslo etter blant annet en bachelor i jazz på Norges musikkhøgskole.

  • Eikrem vant Jazzintro 2012 med bandet Mopti, slapp debutalbum Feeling | Emotion på NorCD i 2014, tildelt Shell-stipendet på Molde Jazzfestival 2015 og Sparebanken Møres Teft-stipend 2018.

  • Bendik Baksaas (27) er keyboardist, DJ, elektro-musiker og produsent fra Horten, som også er har tilhold i Oslo.

  • Baksaas har også spilt med Mopti, og har tatt Det Frie Kanditatstudiet ved Norges musikkhøgskole.

  • Mutual Intentions er et relativt nyetablert kollektiv som favner bredt, og fusjonerer stort, både hva musikk-sjangre og kunstarter angår, både på nett, bæremedier og i arrangementer.

  • London-baserte Boiler Room var tidlig ute og rekrutterte Mutual Intentions til samarbeider i inn- og særlig utland.

  • Oslo-kollektivet har også vært engasjert som kuratorer i samarbeid med i utgangspunktet så forskjellige festivaler som Molde Jazz og Øya.

  • Mutual Intentions er inne i en periode med fokus på ytterkantene av sin DJ, urban, jazz og hiphop/RNB-profil, med mer newage, house, retro disco og beats fra tidligere utgivelser.

  • Duets sorterer under jazz og newage, og på det viset viser de at tiden er inne i kjølvannet av visse mestre som var forut for sin tid med Heart To Heart og Hommage, nemlig Niels Henning Ørsted Pedersen, Kenneth Knudsen og Palle Mikkelborg.​

  • Albumet utgis digitalt og i et svært begrenset opplag (50 eksemplarer) på dobbel kassett — like fullt, på et fysisk format — kun i salg fra Mutual Intentions hjemmeside, som viser lukt til Bandcamp.

  • Streaming-opplevelsen er dessverre bokstavelig talt amputert, da mange spor henger sammen i miksen, mens programmeringen av sporene er av slaget som kapper opp lydstrømmen fra et spor til påfølgende — det kan unngås, og det er en skam at det distribueres digital musikk som mangler den kunnskapen.

KRISTOFFER EIKREM | BENDIK BAKSAAS — Duets

(2MC ltd. 50) digital 15.06.2018

 

ELECTRONICA, JAZZ, AMBIENT, URBAN

Slipp: 22.06.2018

På Vossa-jazz 30. mars 1996 sjokkerte Nils Petter Molvær med smellvakker trompetlyd utenfor all matematisk skalerbarhet. Den skar gjennom totalt forbannet mørke på kritt hvite lysbølger fra lyskasterne helt bakerst på scenen. Den blåste arkitektur til tårnene av Ulf Holands øredøvende elektronika-beat og et superbands progrock i nær metal-uttrykk. Det var balansen mellom fullt trøkk og “less is more” som meislet en historisk milepæl.

 

Det var verket, Labyrinter, som ble grunnlaget for Molværs solo-debutalbum Khmer et drøyt år senere. Da det skulle meldes på Spellemann, ville ECMs representant i Norge egentlig melde det på i jazzkategorien, men var rådvill. Han var livredd for newage-stempel, men spurte undertegnede til råds. Jeg insisterte på «åpen klasse», og rådet ble fulgt under tvil. Molvær tok prisen, mens jazz-kategorien ble vunnet av Bugge Wesseltoft – New Concepton Of Jazz, noe som i ettertid må ses som en fair fordeling i et historisk år for now-jazz fra Norge.

🎺 🎹

 

Molværs milepæl fikk i forøvrig det legendariske og forholdsvis konservative plateselskapet ECM til å gå fra konseptene og utgi både remix-singel og DJ-vinyl.

 

DJ-vinyl og remixer er helt innafor konseptet til det blodferske og allerede internasjonalt anerkjente selskapet Mutual Intentions DA. Det er også tatt med i deres uttalte satsingsområde framover på lik linje med newage.

 

Eikrem og Baksaas’ duetter legger for dagen samme sjokkfaktorer 22 år etter Molvær, men uten å trekke på de mest påtrengende musikkformene. De har mer av det stillferdige fra Molværs 24 år gamle trio-konsept med Finn Sletten og Roger Ludvigsen (pluss Ulf Holand på elektronikk), men på litt andre måter.

 

En solid peilepinne finner vi også i tre store bautaer med dansk newage-jazz fra 1986, 1990 og 1992. Albumene med Palle Mikkelborg (alle tre), Niels Henning Ørsted Pedersen (de to første) og Kenneth Knutsen (det første) tjener ikke til å fortelle hva som leder til dette 2018-albumet fra utøvere som har vokst opp i en verden fritt for jazzpoliti og utbredte ønsker om uttrykksdiktatur. Det er for å understreke at det går an!

🎺 🎹

 

Elektronika-trompetisk tilstedeværelsesjazz er noe unikt. Til ingen forkleinelse for Molvær, Mikkelborg, Jon Hassell, Mark Isham og Arve Henriksen; Eikrem/Baksaas tar den framskutte skjønnheten og peker videre med større autoritet enn eldre og mer erfarne utøvere. De har funnet lettfattelige nærværsformer av hittil forsøksvise adjektiver om musikken, som i særdeleshet “ambient” og “ambience”.

 

Duoen har skapt meningsfull musikk-kunst av innhold mange har snakket om og ment, men aldri før opplevd som annet enn tomprat og dårlig anmeldersjargong. Når det i tillegg er slik sprengfullt av skjønnhet, skjørhet, sprø snacks og pikant krydder, er det en glede å kunne få skrive og publisere at dette bør mange høre.

 

Gjerne også etterspørre på vinyl til de grader at vi blir markedskrefter. CD er heller ikke å forakte, om det gjøres med optimal bit-rate og samplingfrekvens, altså helst 24 bit/192 kbps. Dessverre er den digitale versjonen som er distribuert til streamingtjenestene av det slag som river sammenhengende spor fra hverandre på nett.

Video
Galleri
bottom of page