top of page
KnutVaernesGroup01.JPG

Jazz funker ennå

LIVE

1

Knut Værnes Group benyttet Oslo Jazzfestival til å slippe sitt andre album foran et fullsatt Victoria Teater.

Gitarist og førsteamanuensis ved Westerdals / Høyskolen Kristiania fortsetter samarbeidet med den legendariske trommeslageren Omar Hakim, og lanserte andre album i en trilogi på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oslo.

— Slå et slag for glajazz-rock

Som sist hadde Jørn Øien med seg sine eldst-lydende tangent-instrumenter, altså “vintage keyboards”, mens Frode Berg boltret seg med evigunge Fender Jazz Bass, både med og uten bånd. Ny tilvekst er hentet i form av Kasper Skullerud Værnes på saksofoner.

Bandet spilte gjennom det nye albumet, Updates, fra første til siste låt, og måtte hente ekstranummeret fra forløperen, Tributes. Plata er spilt inn i sjette etasje på Westerdals Oslo ACT, og er del av et tverrfaglig utviklingsprosjekt ved høyskolen.

• Gå til: Knut Værnes Group — Updates

Det ligger hver eneste av disse musikerne nære hjertet å skulle hylle jazzrocken slik vi har kjent den siden Knut Værnes selv var høyskolestudent, rundt tiårskiftet 1980.

 

Både læremester og sidemenn krøstet de nye komposisjonene for driv og groove, og serverte hvermanns kopp te av spillelyst og skaperglede. Det er viktig å lære bort at jazzrock og funk fremdeles må være lagervare, og at det er lov at det «låter fett». Musikk skal også være gøy. Det er nok emo og patos der ute.

Oslo Jazzfestival 2018

Tirsdag 14.08.2018

Sted: Nasjonel Jazzscene Victoria, Oslo

Band: Knut Værnes (gitarer), Omar Hakim (trommer), Jørn Øien (keyboards), Kasper Skullerud Værnes (saksofoner), Frode Berg (basser)

Arr.: Oslo Jazzfestival, Høyskolen Kristiania/Westerdals Oslo ACT og plateselskapet Curling Legs (Release-konsert for album.)

VYRNESknutGroup-Updates.jpg

Funk funker

Updates viser seg å ha rester av Tributes, nå i form av hyllester til veteranbandet Oregon, og til Knut Værnes' egen lærer under et studieopphold i USA, John Scofield. Av forståelige grunner minner det mer om — vel, Knut Værnes.

I likhet med Svein Dag Hauge og Marius Müller, i hvert fall på Lava-instrumentalen “Larry Lee”, har Knut Værnes' vintage jazzrock mer til felles med tidlig Larry Carlton og Lee Ritenour, enten han aksler en superstrat, en semi-akustisk Gibson eller kassegitar. Alt funker maksimalt i denne settingen, altså funk.

På det jevne uovertruffent

Med Kasper Skullerud Værnes på alt-saksofon heller faktisk denne kvintettens funk påtakelig i retning en funk-mester som Maceo Parker, i sin tid fast mann i James Browns hornrekke.

Det store paradokset her, som må være til desto større glede for amerikaneren på trommer, er at Knut Værnes' jazzrock og funk-fusion på det jevne er minst på høyde med de største lykketreffene til de erklærte storhetene i sjangeren.

• Gå til: Norsk Musikkalender Uke 33

Selve kjernen i dette prosjektet er tydeligvis å rendyrke det som er gøy, både å spille og å høre på. Det klarer kvintetten å formidle med kompetanse, humor og smittende glede.

For få tiår siden ville band som dette vært hånet som  «studiomusikermafia», og musikken deres som «flinkis-musikk». Det skjer ikke lenger. Det er blitt lov å være god. Det har skjedd samtidig som det er blitt lov å digge både synth og heavy. På samme vis som med AC/DC og Depeche Mode, er det ingen tvil om at Knut Værnes Group har rockekredibilitet.

Den nærliggende forklaringen på Nasjonal Jazzscene denne tirsdagen i august, er at det er norske ører som er blitt «flinkis». Store målgrupper evner å oppleve kvalitet og moro, og kveldens publikum fylte både salen og et stort aldersspenn.

Video
Galleri
bottom of page