top of page
Anker1

Saksofon er på en måte som hardingfela, et europeisk musikkinstrument som skapt for norsk folkemusikk, altså barokk og jazz.

Camilla Hole tripper inn i en tradisjon som står på to norske stylter i verdensmusikken og i europeisk jazz. På den ene siden står Jan Garbarek og alternerer mellom tenorsaksofon og sopranino-saksofon. På den andre kneiser Karl Seglem med tenorsaksofon og bukkehorn.

Camilla Hole tripper inn. Man enser knapt at hun kommer, men plutselig står hun der. Fyrtårnet oppå de to grunnmurene. Hennes saksofon skal egentlig være blant de minste, sopran-saksofonen. Man venter at den lyder lyst og skjørt. Den krever en skjerpet tunge, en stødig pust, jevn og stri strøm.

 

Bekkehorn

Camilla Holes sopran-saksofon tripper høyt og lavt. Midt i strømmen og lekent rundt bekken. På nært hold så man kjenner pusten. Oppe fra ørneperspektiv bærende som lur. Bare sopran-saksofon, men at den har toner så dype som mesternes tenor-horn, det er hypnotisk.

 

Camilla Hole speller, og hun spiller. Saksofonen bretter ut Fredrik Luhr Dietrichsons bass som vinger — en med bue, en uten. Løftet trekkes av tøffende trommer og klingende vibrafon fra Knut Kvifte Nesheim. Det som i ene øyeblikket er gjenkjennelig rustikk fra feletradisjoner, bryter plutselig ut i vind og dyretråkk.

 

Laftejazz

De tre kan ta den tydeligste norske folketone, og mane fram av dens røtter frijazz som om det aldri fantes maken på andre siden havet. I det man føler seg hjemme i det norske jazzhus som Seglem og Garbarek bygde, dytter komponisten Camilla Hole til oss et stykke internasjonal jazzklang slik amerikanske Oregon ville laget den.

I det hele tatt er Paul McCandless en hakket bedre målestokk for denne norske debutanten. Det handler om sopransaksofonens rekkevidde, og dermed også dens egnethet som fele, som fløyte, som lur og ja, som tenor-saksofon.

 

Fyrtårn

Dette siste skal være en umulighet, men som med Oregon har Camilla Hole Trio medlemmer med ekstrem rekkevidde på sine instrumenter.

Man kan trollbindes av slik dette nesten latterlig spede saksofon-instrumentet blåser seg opp i møte med ytterkantene for bassens rekkevidde, kanskje særlig med bue. Det skaper tonale katedraler av spillerom der musikken folder seg ut, der liten saksofon blir et nytt fyrtårn i folkemusikk fra Norge og jazz fra verden.

CAMILLA HOLE TRIO — Halvemål

(CD) (Digital)

WORLD, JAZZ, FOLKEMUSIKK

Slipp: 15.10.2018

Band: Camilla Hole (sopran-saksofon), Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass), Knut Kvifte Nesheim (trommer, vibrafon)

Opphav: Tradisjonell folkemusikk, (2) Camilla Hole

Produsent: Camilla Hole, Fredrik Luhr Dietrichson, Knut Kvifte Nesheim

Studio: Tor Magne Hallibakken (rec, mix, master; Hallibakken Lydstudio, Nesbyen), Knut Kvifte Nesheim (rec; 5B Studio, Oslo)

Cover: Merete Kulset (design; kulset.no, Trondheim)

Støtte: Bandorg, Fond for utøvende kunstnere (FFUK), Sogn og Fjordane Musikkfond (SOMU)

A&R: Tellef Kvifte

TidalSpotifyApple

www.camillahole.noSoundCloud

FacebookInstagramTwitter

 

•Management/Booking/Promo: Camilla Hole

•Utgiver: Tellef Kvifte

•Label: Taragot Sounds

•Distribusjon: Musikkoperatørene (fysisk), Phonofile (digital)

  • Camilla Hole Trio er en folkemusikk-/jazz-trio med tre unge erfarne jazz-folke-impro-profiler som ikke er platedebutanter selv om Halvemål er trioens debutalbum.

  • Camilla Hole (29) kommer fra Breim i Nordfjord, har utdanning på saksofon fra Universitetet i Stavanger og komposisjon ved musikkhøgskolen, og er med i band som Benreddik, Globus 3 og Bjergsted Jazzensemble.

  • Fredrik Luhr Dietrichson (30) er bassist fra Haugesund, har grad fra jazzlinja i Trondheim, og forbindes med band som Moskus og Skadedyr.

  • Knut Kvifte Nesheim (26) fra Oslo har nylig vært med på plateslipp med Doomsday Preppers, Skrekk & Guro og Benreddik, og slapp soloalbumet Results i år.

  • Albumtittelen Halvemål er navn på et fenomen i noen dialekter midt i Sogn, Fjordane, Sunnmøre og Nordhordland, der H først i ord sløyfes, mens H legges til først i ord som begynner på en vokal, — tittelen har en dobbelthet da det verserer en forestilling om at også navnet på fenomenet er skapt av det, og at det altså skal være ment kalt «alvemål», (selv om og fordi selvsagt ingen kjenner alvenes målform).

Video
CamillaHoleTrio2018.jpg
bottom of page