top of page
Anker1

Monograf debuterer med et album som raskt gir mersmak. Musikalsk vil det vokse på lytteren, og i sitt fysiske format er det noe av det beste som er laget for platesamlingen.

Monograf flagger ikke med progrock. Musikken deres er mye mer enn hva mange forestiller seg stilt over betegnelsen “progressive rock”. Stilt over lyden av det denne kvintetten spiller, vil summen unektelig gå opp i prog.

 

Gåtefullt

Det hører med at progrock er en sjanger i stor vekst i Norge. Gamle helter kommer til ny heder og verdighet, og de får selskap av stadig flere yngre. Men Monograf trår ikke de vante stiene. Kammermusikk-følelsen i åpningssporet “Grails” må man tilbake til The 3rd And The Mortal for å finne maken til.

 

Hardingfele og nøkkelharpe er for lengst blitt etablerte stemmer på den skandinaviske prog-scenen, men Erik Aanonsen og Sunniva Molvær Ihlhaug må ha hentet progfolkens trøkk fra samme brønn som Gåte. Monograf er heller ikke redd for å utvinne tung metal. De har liketil lånt med seg det meste av space/doom-bandet Leonov.

 

Trollbinder

Her er doom-grep enkelte vil forbinde med tidlig Seigmen, men også nyere størrelser som Astrosaur og Dreamarcher. Når det gitarbaserte truer med å ta over, slår alltid Monografs egenart tilbake, enten i folkeinstrumentene eller koring og liketil dialog. Derfor har det liten hensikt å peke på ni minutter lange “The Golden Calf” som et albumets høydepunkt. Det er en låt med mange høydepunkter.

(artikkelen fortsetter under videoen)

MONOGRAF — Nadir

[VINYL 2LP 45RPM] [Digital]

PROGRESSIVE ROCK, WORLD ROCK, PROG FOLK

Slipp: 22.03.2019

Slippkonsert: Revolver, Møllergata, Oslo, 05.04.2019 kl. 21

Band: Erik Normann Sannes Aanonsen (vokal, gitar, nøkkelharpe, kontrabass), Hanna Sannes Aanonsen (el-bass, kor), Sunniva Molvær Ihlhaug (fele, vokal), Erlend Markussen Kilane (trommer), Thomas Anda (gitar)

Lokal aktualitet: Bodø, Sauda RL, Karmøy RL, nå Oslo

Gjester: Håkon Oftung (mellotron), Tåran Reindal (vokal), Ole Jørgen Reindal (gitar, koring), Jon-Vetle Lunden (trommer), Ingvilll Trydal (hammond-orgel), Tore Hynnekleiv (kor)

Opphav: Erik Normann Sannes Aanonsen (musikk, tekst), Thomas Anda (1 musikk), Andreas Hovden (1 tekst)

 

Produsent: Erik Normann Sannes Aanonsen

Studio: Erik Normann Sannes Aanonsen (rec, mix, master), James William Johnsson Makepeace (mix, master, rec), Erik Horde (mix), Mads Johansen (rec), Sebastian Matei Hovind (pålegg), Hanna Sannes Aanonsen (pålegg)

Cover: Rune Hansen (design, layout), Erik Normann Sannes Aanonsen (konsept), illustrasjoner av Hans Holbein d.y. (1497-1543)

A&R: Erik Normann Sannes Aanonsen

•Management/Booking/Promo: Erik Normann Sannes Aanonsen, Monograf

•Utgiver: Erik N S Aanonsen (enk.)

•Label: Throne Of Bone Recordings

•Distribusjon: Diger Distro (fysisk), Ingrooves (digital)

Video
Galleri

Summen av albumopplevelsen Nadir unndrar seg kategorisering for hver knagg man vil henge den på. Her bidrar folkemusikkpreg til å omregne post-rock til symfonisk rock. Utenpå hver låt ligger utforskertrang og formidlerglede, som har noe nytt å fortelle i hver gjennomhøring.

 

Maksimal kvalitet

Det lengste sporet, kvarter-lange “Horde” er tidligere utgitt som digital EP, og får ny mening som femte og siste spor av albumopplevelsen. EP-ens «B-side» “Ned I Vester” er tatt med på vinyl-utgaven av Nadir, et produkt som fortjener ekstra oppmerksomhet:

 

Total spilletid er 41 minutter digitalt, men 46 på vinyl. Utgiver Erik Aanonsen har valgt å fordele det på to plater med 45 RPM hastighet for maksimal kvalitet. Da må det femte sporet på side C. Albumet kunne for så vidt vært avspist med en gravert grafikk på fjerde side, men å gjøre plate to til “Horder”-EP’en i sin helhet, er en fin gest.

 

Analogt cover

Dette gatefold-coveret er noe av det beste som kan lages til en dobbel tolv-tommer. Pappkvaliteten er matt og tykk, og likevel har man lykkes i å beregne dimensjonene, slik at det blir plass til å ta platene ut av og inn i det. Innercoverne er svarte med antistatisk fór, og det trykte innleggs-arket er i full størrelse.

 

Designet er diskret og gir fokus til monogrammer og grafiske trykk fra 1500-tallet. Ta en ekstra titt på gjengivelsen øverst på denne siden; den pakker vinyl-albumet opp og igjen fra innerst til ytterst, 14 slides á fire sekunder.

• Slippkonsert: Revolver, Møllergata, Oslo, 05.04.2019 kl. 21

bottom of page