Verdsmannen Thorbjørnsen tenker globalt og rocker lokalt. Når det høres velkjent og trygt ut, tar han oss med på uventede løft.

Etter et par minutter er det fristende å stemple Verdsmannen Thorbjørnsen som en trønderrockens filial i Årdal i Sogn. I løpet av dette vesle albumets 35 minutter, får man føle hva som menes med Verdsmannen, en verdensmann.

 

Det er ingen ulempe å ha låter som kan innynde seg på folk som har likt Åge Aleksandersen og D.D.E. i en menneskealder. Da kan Ketil Thorbjørnsens musikk og lyrikk utvide horisonten for flere.

 

VERDSMANNEN THORBJØRNSEN — Elden Inni

(VINYL) (CD) (Digital)

ROCK, POPROCK, VISEPUNK, NORSK PÅ NORSK

Slipp: 01.02.2019 (vinyl), 16.11.2018 (CD, digital)

Katalog: Vi Treng Trøyst (26.04.2017)

Band: Ketil Thorbjørnsen (vokal, gitar), Ørjan Lindborg (bass), Terje Norevik (piano, keyboards), Steinar Karlsen (gitar, lap-steel, banjo, bjelle), Øyvind Aga (trommer, perkusjon, bass)

Gjester: Karl Seglem (tenor-saksofon), Lars Jemterud (kor), Marita Vårdal Ingelkjøn (sag, sansula), Lise Voldsdal (fiolin), Andreas Aanevik Hillestad (gitar)

Opphav: Ketil Thorbjørnsen

Produsent: Alf Magne Hillestad

 

Studio: Tom Karlsrud (rec, Lærdal Musikkproduksjon, Årdal, Sogn), Christer Krogh (mix, Velvet Recordings, Spydeberg ØF), Nick Terry (master, Prolyd AS, Oslo)

Cover: Yvonne Aga Romøren (Kortlevert.no)

Støtte: Årdal kommune, Hugin musikkforum, Aardal as Sunde gjenvinning as, Fagmøbler Årdal, Europris Årdal, Interoptik Årdal, Printfarm

A&R: Tom Karlsrud

 

TidalDeezerSpotifyApple

SoundCloud

FacebookYouTubeInstagramTwitter

 

•Management •Booking •Promo: Egen

•Utgiver: Lærdal Musikkproduksjon AS

•Label: Lærdal Musikkproduksjon

•Distribusjon: Musikkoperatørene (fysisk), The Orchard (digital)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
 
 

Nye høyder

Han ga ut albumet Vi Treng Trøyst våren 2017. Da var temaet politisk rock med klar påvirkning fra amerikansk heartland-rock som Bruce Springsteen og John Cougar Mellencamp. Samtidig var det klart at trønderrockernes samlede styrke, sammen med skånske Mikael Wiehe og Bjørn Afzelius, har vist vei.

 

Den som står på gigantenes skuldre, når stadig høyere. Det vesle albumet Elden Inni lukter det fugl av, både i grunnmur, ornamentikk og krydder. Spenningene overskygger ikke fortellingene med en eneste tone. I det en låt begynner å bli riktig medgjørlig, vekkes man av en litterær finurlighet.

 

Vokser

Bare åtte låter er av og til nok til å bygge en solid albumopplevelse. Slik Verdsmannen starter med renskårne «Hus» og fengende «1000 Watt» som spor 3, bygger han inn en finurlig, småsær og kort «Eld, Varme, Glør» som forbigått perle, og den vil vokse lenge.

 

På tittellåten får det vesle bandet et løft av fiolin-pålegg, som bygger seg opp ettersom «Elden Inni» får varmluft til å stige. Når så raske og oppløftende «Vegen Ut» følger, samt åpner side 2 på vinylutgaven, understreker Verdsmannen Thorbjørnsen at her leveres et album som er en større opplevelse enn bare summen av åtte låter.

 

Fot og spark

Når det nærmer seg slutten, sniker det seg fram en alternativ-blues full av luft og halv av pønk, «Skuggen Av Svunnen Tid». Her er det ikke noe munnspill, men det er gjestesaksofonist Karl Seglem som bygger en ‘bluesharp’ i lag med Steinar Karlsens steelgitar, mens Ketil Thorbjørnsen leker med raspende inspirasjoner fra Tom Waits.

 

Og nok en gang, i det man tror man har slått seg til tåls med gjenkjennelighet så foten går, stjeler et tekststykke all oppmerksomhet: «ingen vinn når dei kastar dødt med liten ball». Da gjenstår bare «Fangar Draumar», der de som liker Leonard Cohen må passe på å holde haka oppe.