I 30 år har norsk elektronika, house og kunstpop vokst fra terningkast seks og inn i himmelen. Derfra er Sandra Kolstads femte album Burning Love et kvantesprang.

At noe så vanvittig bra kan låte så behagelig, og samtidig opprivende — det føles som om en simpel musikkelsker ikke kan fortjene dette.

 

Sandra Kolstad (34) skal ikke være en helt ukjent størrelse. Hun startet i 2011 på samme indie-selskap som Jenny Hval, Trust Me Records, men har beveget seg mer i synth-enden av norsk kunstpop enn terningkasterne trigges av.

 

Kompakt bredde

Den elektro/pop Sandra Kolstad gir oss på dette femte albumet er egentlig ikke noe helt nytt fra denne kunstneren. Burning Love avdekker likevel en nyhet til alle som har strødd om seg med sekserne; Det har egentlig ikke hørt noe før dette.

 

Jeg kommer ikke på noe like helstøpt album fra Roisin Murphy, Goldfrapp og Robyn. Sandra Kolstad favner bredere — fra undergrunn til mainstream. Samtidig er Burning Love forlammende fullt av spor man ikke kan legge fra seg.

Stemmeformue

Selv de rent dansbare sporene, som “A Minute Ago” har indie-grep man gjerne berømmer Aurora for, men Kolstad behersker den søte villskapen og desperate følsomheten med et fastere grep, og retter det sylskarpt mot lytteren.

(artikkelen fortsetter under videoen)

SANDRA KOLSTAD — Burning Love

[VINYL] [CD] [Digital]

INDIE POP, ELECTRONICA, ART POP

Slipp: 10.05.2019

Band: Sandra Kolstad (vokal, produsent), Yngve Leidulf Sætre (produksjon), Jonas Barstein (produksjon)

Lokal aktualitet: Bærum, Oslo

 

Gjester: Joakim Hovde Fossum (produksjon), Tore Abrahamsen (produksjon), Kine “Kingocito” Kolstad (produksjon)

Opphav: Sandra Kolstad (tekster, musikk), Kine Kolstad (1 tekst, musikk)

 

Produsent: Sandra Kolstad, Yngwe Leidulf Sætre, Jonas Barstein, Joakim Hovde Fossum, (1) Tore Abrahamsen, (1) Kine Kolstad

Studio: Yngve Leidulf Sætre (mix, Duper Studio), Jørgen Træen (master)

A&R: Tor Eriksen

•Booking: Emilie Hafskjold Thoresen, Marthe Heggenhougen, Vibe Agency

•Promo: Yvonne Eriksen, Cathrine Eriksen, Nordic Records

•Utgiver: Nordic Records Norway AS ved Nordic Records International på lisens fra Sandra Kolstad (enk.)

•Label: Nordic Records

•Distribusjon: Musikkoperatørene (fysisk), The Orchard (digital)

SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
SANDRA KOLSTAD — Burning Love (10.05
 
 

Med ensomt pianokomp på “The Show” virker det som at Sandra Kolstad kler av stemmen på selveste Ane Brun. Hun har særpreg i fleng, men mens det alene er nok til sekser for andre, er det bare så vidunderlig mye mer som i albumopplevelsen Burning Love. Denne stemmen høres rett og slett ut som et par millioner dollar mer enn de største overskriftene.

Fil-harmonisk

Orkestrasjonene i produksjonen er eventyrlige. De er sofistikerte, ofte klassiskpregede, både etter rytmen av tenksomhet og med beats så drivende at du kan danse deg vill. På albumets lengste spor “Halflife” tar Kolstad oss med inn i noe som kan minne om Peter Gabriels musikalske hode. Der knuser hun veggen mellom “Sledgehammer” og “Solsbury Hill”, og byr opp til houseparty.

Storesøster Sandra har også gitt plass til en perle fra hennes lillesøster Kine “Kingocito”. Låten “Space Love” leveres med en så stor dose mersmak, at denne versjonen er alt for kort.

Valgfri dybde

Lyrisk og poetisk går Sandra Kolstads Burning Love langt utenpå det største i elektronikaen. Dette er hinsides selv viserockens «hudløst nakent» og «fritt for floskler». Det er opprivende åndsarbeid. Det er skarpt, men varmt av ærlighet. Det er litterært, men bloggosfærisk i sin direkthet.

Til tross for brennende kjærlighet, har Kolstad tatt “you” og “me” til grensen for det patetiske, og tippet patos i forbrenningsovnen. Tilbake står et verdensbilde som allerede holder oss i sitt grep, ubønnhørlig begripelig slik hun setter det på begrep. Om det for øyeblikket blir for meningstungt for lytteren, kan man velge heller å hengi seg til rytmene, vel vitende om at dybden er der til neste gang.

Med Burning Love kan Sandra Kolstad flyttes opp til samme hylle som Anja Garbarek, Portishead, Yahoo og Massive Attack.