top of page

Høyt under taket

Klangrommet står bokstavelig talt i taket når norske 2L som første plateselskap i verden tar i bruk Dolby Atmos.
Artikkelen

​«Hvor mange høyttalere behøver man, man har jo bare to ører?» Har du hørt den før? Det er en vanlig innvending mot hjemmekino og surroundlyd. Fire nye album fra plateselskapet 2L vil gi pipen en annen tone.

Morten Lindberg fra Oslo foretar nesten alle sine innspillinger i kirker. Han gjør alle opptak i surround-format. Det har gitt plateprodusenten og lydingeniøren 11 nominasjoner på ti år til amerikanske Grammy Awards for beste surroundalbum, men ingen pris.

Øret ser

Man tenker gjerne «film» når det er snakk om digital lyd i mer enn to høyttalere. Gjerne konsertfilmer, men ikke rene musikkinnspillinger. Hva skulle være vitsen? Skal man liksom risikere å bli angrepet av en trompet fra bak høyre øre? Når kua i tornadoen rauter, er Twister en ekstra fornøyelig film i 5.1 Dolby Digital eller DTS. Men når Mick Jagger strener fra venstre fronthøyttaler til midthøyttaleren, må man se Martin Scorseses Shine A Light, ikke bare høre.

Det er der Dolby Atmos kommer inn: Hittil har det kostet skjorta å få hjemmekinoen til å yte rettferdighet til lyd i mer enn seks høyttalere, eller «kanaler» som det heter på lydspråket. Lindberg Lyd plasserer deg, lytteren, i forhold til orkesteret. I heftet får du se kartet over hvor i rommet din stol står. Det kan du titte nærmere på i lysbildefremvisningen til venstre. Med Atmos og det ti høyttaler sterke Auro-3D-formatet begrenser ikke lyden seg til høyre, venstre, foran, bak og dirrende bass i gulvet. Du får også klangen lokalet fanger opp i høyden.

Sfærenes lyd

Dolby er verdens mest kjente varemerke for lydteknologi. Dolby Noise Reduction er som en gammel venn av en knapp på kassettspillere, jeg ville nær sagt «gjennom alle tider». Med hjemmekinoen står det enda høyere i folks bevissthet, Dolby Digital, Dolby Pro Logic, og nå altså Dolby Atmos. Atmos kommer her ikke av det greske «atmos», som betyr udelelig, og har gitt navn til «atom». Det viser til «atmosfære», de høyere luftlag, om enn det bare viser til inne i en bygning, i et rom i dette tilfellet.

Dolby Atmos-lyd kan gjengis gjennom hjemmekino-forsterkere til mindre enn 4.000 kroner, og et par greie Atmos-høyttalere trenger ikke koste mer enn en tusing. Tenk deg Bachs berømte Tocata og fuge i D-moll (ja, den fra Det var en gang et menneske) med gjenklang fra taket, dirrende bass i gulvet, eller er det i mellomgulvet? Fra ei plate! Nå er ikke akkurat det stykket med i første håndfull 2L-album ut i formatet, men tenk deg at du får høre kirkeorgelet, ikke bare lyden av det, men klangen det er skapt for: Da er din hjemmekino din katedral!

Grammyfavoritt

Det er innspillingene med Trondheimsolistene som har gjort det best for 2L i USA, altså også hos Grammy-akademiet. Man kan nærmest gi Morten Lindberg, surround- og digital-teknikken æren for at orkesteret har en rekke Grammy-nominasjoner for sine musikalske prestasjoner også, men ingen pris. Det nye albumet, Reflections, byr på verker av Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams og Igor Stravinsky. Dette er komponister som akademiet har vist tilbøyeligheter til å ha et godt øre til. Med oppløftende nye lydformater, som altså tar surround-lyd til nye høyder, lukter det mer enn blotte nominasjon på 2L denne gangen.

Kartogrammene i heftet, og bildene fra innspillingen, gjør rede for de store forskjellene i plasseringen av orkesteret i forhold til mikrofonene fra verk til verk. Det er vesentlige deler av utøvernes tolkning av verkene for å maksimere lytteropplevelsen for deg. Det gir forholdsvis vanskelig tilgjengelige verker mer umiddelbar meningsfylde for en lytters musikkopplevelse.

Faktaboks
Trondheimsolistene
Dolby Atmos
Lysbildeshow

 LINDBERG LYD · 2L·

Hemmeside: 2L.no

Sosiale medier: Twitter · Facebook

Aktuelt: Fire album med lyd i Dolby Atmos, 9.1 Auro-3D, 5.1 DTS HD Master Audio, Linneær PCM stereo, CD PCM stereo, SACD 2.0 og 5.1:

Organism - Terje Winge, orgel

 

And Sing... - Maja S.K. Ratkje, komponist og vokalist, Cikada, Oslo Sinfonietta

 

Reflections - Trondheimsolistene, Øyvind Gimse, kunstnerisk leder, Geir Inge Lotsberg, gjestende leder

 

Himmelrand - Uranienborg Vokalensemble, Inge-Lise Ulsrud, orgel, Elisabeth Holte, dirigent

Les også:Et norsk Grammy-eventyrGrammy-aktuelt intervju fra 2010 på jonarnesen.blogspot.no

Trondheimsolistene var først i verden med album på Bluray. Nå er de også først ute i Dolby Atmos.

“Mitt hjem er min katedral”

Klikk på bildet for å få lysbildevisning i full størrelse i nettleseren.

Pek på bildet for å få bildetekstene.

Video
Plateomtale
Kommentarfelt

Trondheimsolistene “behind the scenes” er en naturlig del av ei plate på Bluray-Disc.

Anbefales

På alle 2Ls Bluray-plater benyttes videomeny som brukergrensesnitt, og du kan lett skifte lydformat mens du spiller plata. Da kan du selv sammenligne umiddelbart. I tillegg til å flytte opp og ned på skjermen og trykke ‘enter’, kan du også velge lydformat med de fire farge-tastene på fjernkontrollen.

Enten du hører på Trondheimsolistenes Reflections, Uranienborg Vokalensembles Himmelrand, Ratkje og Cikada og Oslo Sinfoniettas And sing... eller Musikkhøyskolens orgel-professor Terje Winges Organism, vil du fort merke at selv de minste Atmos-høyttalere kan få stua di til å svulme av lyd.

 

Tatt i betraktning at kirkelokalet er et velkjent musikkinstrument, som resonnanskasse for kor og orgel, vil Organism og Himmelrand være de lettest tilgjengelige av disse platene. Korpublikum er selvsagt større enn målgruppen for orgelmusikk som ikke er signert Bach. Det er kanskje for mye å drømme om en nyinnspilling av 1983s Toccaten & Fugen med Ton Koopman på Rudolf Garrels-orgelet i Grote Kerk i Maassluis med Morten Lindberg bak spakene.

Like fullt, Organisms er både en utfordring og en godbit for mer enn orgel- og samtidsmusikk-publikum. Her kan man trekke linjer fra både Stravinski og Messiaen til mer lettfattelig synth-orientert musikk, som Jean-Michel Jarre. Dessuten får man rikelig anledning til å oppdage mindre kjente ytterpunkter av det enorme instrumentets register, det er her komponistene og instrumentet strekker seg gjennom og hinsides lydverden og sfærene til moderne, syntetisk tangentmusikk.

bottom of page