top of page
Anker1

Jan Bang og Erik Honoré forlenger kunstpopens storhetstid. Med kvartetten Dark Star Safari henter duoen bak Punktfestivalen inspirasjon fra David Sylvian, og gir nye klanger til ambient poetisk rock.

Dark Star Safari knytter en rekke musikalske verdener sammen. Dette albumet er en ny bærebjelke i den mest trendløse populærmusikken de siste 35 år.

 

 Historikken: 

Kristiansand ble brått et tyngdepunkt for norsk kunstpop en dag i 1992. Da ga en av den tidens få uavhengige norske plateselskaper, dBut Records, ut to plater med Erik Honoré ved spakene. Den ene var debutalbumet til bandet Velvet Belly, den andre var et duoprosjekt kalt Room.

 

Erik Honoré var ikke medlem i selve bandet, men preget lydbildet og bidro like tungt som Anne Marie Almedals stemme til å skape et lydbilde, som pekte videre fra europeisk indie-pop som Bel Canto og Cocteau Twins. Velvet Belly hentet navnet sitt fra en låt med 4AD-prosjektet This Mortal Coil, og mye av inspirasjonen fra amerikanske The Innocence Mission.

 

Grenseløst

Room bestod av Honoré, primært keyboardist og produsent, og Jan Bang, en vokalist og eksperimentglad elektro-musiker. De hadde også med seg flere musikere som var på randen av stor anerkjennelse, men dette er historien om Kristiansands to kunstpop-entreprenører par excellence.

 

Det ble bare ett album med Room. Det heter Imaginary Borders, og består av svært vakker musikk, som kan måle seg med både A-ha og David Sylvian — på en gang. Det er på en måte starten på det som nå dukker opp som kvartett under navnet Dark Star Safari.

Verden i Norge

Kilden er imidlertid britiske David Sylvians soloalbum på 1980-tallet. Da bandet Japan ble oppløst, tok Sylvian av på en odyssé mellom aparte verdener befolket av eventyrlige kloder. Blant dem progrock-ikonet Robert Fripp fra King Crimson på gitar, tyske Holger Czukay fra bandet Can på radioer og annen elektronikk, den japanske filmmusikk-autoriteten Ryuichi Sakamoto, og den amerikanske trompetist og filmmusikk-komponist Mark Isham, samt — hvem skulle vel forvente — Erik Honoré og Jan Bang.

 

Møtepunktet Sylvian og Bang/Honoré kom først i 2002. Kristiansand-duoen startet Punktfestivalen i 2005. I 2011 stilte David Sylvian som kurator for festivalen. Det førte blant annet til albumet Uncommon Deities, som også teller Arve Henriksen på trompet og Sidsel Endresen på vokal.

Dette er altså bestanddelene i det univers som i dag manifesterer seg i Dark Star Safari på vinyl-LP og CD, nedlasting og streaming. Ved en kosmisk tilfeldighet kommer det kort etter gjenutgivelse av de tre albumene med This Mortal Coil, samt David Sylvians soloalbum fra 1980-tallet, og Japan-reunion-prosjektet Rain Tree Crow.

 Anmeldelsen: 

Så er det slik med inspirasjon, at det kan bære i to ulike retninger: Etterligning, eller som verktøyskrin. Her bærer Dark Star Safari på to verktøyskrin. Det ene er en katalysator, en ny samarbeidspartner fra et slags nytt tyngdepunkt for norsk kunstpop, Berlin. Nå er ikke Samuel Rohrer norsk, han er fra Sveits, men driver altså studio og plateselskap i Berlin.

(fortsetter under videoen)

JAN BANG | ERIK HONORÉ | EIVIND AARSET | SAMUEL ROHRER — Dark Star Safari

[VINYL] [CD] [Digital]

INDIE, ART POP, DREAM POP, NEWAGE ROCK

Slipp: 10.05.2019

Band: Jan Bang (vokal, sampling, piano, diktafon), Erik Honoré (synth, sampling, synth-bass, kor), Eivind Aarset (gitar, elektronikk, bass), Samuel Rohrer (trommer, perkusjon, elektronikk, synther)

Opphav: Erik Honoré (musikk, tekst), Jan Bang, Eivind Aarset, Samuel Rohrer (musikk)

Publishing: Copyright control (TONO/SUISA)

Produsent: Jan Bang, Erik Honoré, Eivind Aarset, Samuel Rohrer

Studio: Ingo Krauss (rec, mix, Candybomber Studio, Berlin), påleggt av Bang, Honoré, Aarset og Rohrer (Punkt Studio, Kristiansand; The Green Room, Oslo; hjemmestudioer, Oslo, Berlin)

Mike Grinser (master, Manmade Mastering, Berlin)

Cover: Ian Anderson (The Designers Republic, Sheffield, UK)

A&R: Samuel Rohrer

•Management: Samuel Rohrer, Arjunamusic

•Booking: Jan Bang, Erik Honoré, Punkt Festival

•Promo: Erik Honoré, Punkt Festival

•Utgiver: Arjunamusic Records

•Label: Arjunamusic Electronic Series

•Distribusjon: Border Music Norway  (fysisk), Kompakt Distribution (digital)

  • Dark Star Safari er et nytt prosjekt med Jan Bang, Erik Honoré og Eivind Aarset i samarbeid med den Berlin-baserte sveitsiske jazz-, samtidsmusikk og alternativpop-musikeren Samuel Rohrer (42).

  • Albumet Dark Star Safari er utgitt på Rohrers eget plateselskap, Arjunamusic, mens designet minner en god del om Bang/Honorés albumprosjekter i Punkt-festivalens tidlige år, i den såkalte Panavision Series, som i sin tid ble utgitt via BMG.

  • Det er tydelig at Rohrer her har slått et slag for Erik Honorés lyrikk, og en felles fascinasjon de har for 1980-tallets kunst-pop signert David Sylvian — i særdeleshet Secrets Of The Beehive.

  • Dette er en stilart Jan Bang og Erik Honoré har lykkes i tidligere, i 1992 under band-navnet Room, og utgivelsen av albumet Imaginary Borders (Dbut Records).

  • Erik Honoré (52) fra Kristiansand var fast produsent for (og spillende ikke-medlem i) bandet Velvet Belly, mest kjent for Anne Marie Almedals stemme, startet i 2005 Punkt-festivalen sammen med Jan Bang, og har i de senere år utgitt to soloalbum på Hubro Music.

  • Jan Bang (50) fra Kristiansand har gått i front for elektronika og teknologisk pop og jazz i Norge siden 1988, og er uansett sjanger i dag blant planetens mest ettertraktede utøvere på «instrumentet» live sampling; ofte hørt sammen med Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Sidsel Endresen.

  • Eivind Aarset (58) fra Drøbak var lenge en kjent lys hårmanke bak scenen på konserter med Lava, men skaffet seg samtidig ry som gitarist og studiomusiker på nivå med oppdragsgiverne Svein Dag Hauge og Marius Müller, siden 1984 vært foretrukken gitarist på minst 450 album-innspillinger med de forskjelligste artister og band i inn- og utland, en god håndfull av dem sammen med Bang og/eller Honoré.

  • “Dark Star Safari” er tittelen på en låt av Das Band, også kjent som dB, men det er ikke kjent om det er herfra kvartetten har hentet sitt navn.

  • Dark Star Safari er brukt som artistnavn på plateselskapets nettsider og på prosjektets facebook-side, men på streamingplatformer er artistnavnet de fire medlemmenes navn enkeltvis, noe som også er mest sannsynlig lesning av albumcoveret.

  • Albumet er en studioinnspilling, og live får kvartetten selvfølgelig æren av å åpne årets Punkt Festival i Kristiansand torsdag 05.09.2019.

Galleri
Video

Det kan virke som at det er Samuel Rohrer som trekker Dark Star Safari mest i retning av høydepunktene fra David Sylvians tidlige solokarriere, Gone To Earth og Secrets Of The Beehive. Sveitseren på trommer og elektronikk gjør det mest i form av skjønnhet — altså det estetiske, og det er selvsagt kjernen i kunstpop. Man hører likevel at han er inspirert av disse norske musikerne, i det hele tatt av den idéverden Punktfestivalen står for.

Poesinstrument

Det andre verktøyskrinet er Erik Honorés tekster, like ofte poesi som lyrikk. Nærbilder av tankegods stemmebæres av Jan Bang. Han er mest kjent for programmering og sampling, men har en stemme like særegen som David Sylvians. Derfor minner han selvsagt mye om briten, noe som i seg selv er et kunststykke, godt hjulpet av klangbilder fra instrumenter og produksjon.

 

Dark Star Safari har ikke rom for noen sangstjerne. Vokalist er underordnet lyrikk og poesi, men får likevel spillerom til å variere og bryte ut av kollektivets inspirasjon. Det samme kan sies om Eivind Aarsets gitar, som faktisk er et begrep innen progrock, en musikksjanger som totalt mangler nasjonaliteter.

 

Progressive ambient

Aarset er i seg selv en institusjon innen eksperimentell musikk. Gitaristen har bidratt på 450 store og små album innen nær alle sjangre. Den Eivind Aarset vi hører her, er “Électronique Noire”-soloartisten på Jazzland- og ECM-etiketten, den dels lavmælte, dels støy-industrielle gitarhelten som for lengst har kunnet måle seg med Robert Fripp og Bill Frisell. Nøkkelordene er klang og lek med effekter, som kokes ned i adjektivet og sjanger-prefikset “ambient”.

Ambient er en gjennomgangstone i den etablerte Kristiansand kunstpop av merket Bang/Honoré. Få makter å slippe så mye udiskutabel kunstnerisk skjønnhet ut av i utgangspunktet kaldt og syntetisk lydgenererende utstyr. Ved hjelp av Aarset og Rohrer favner de fire tiårs ambient new age pop (skråstrek progrock) og skyter det inn i et femte uten å forstrekke seg.

Dette er kjernen i Jan Bang og Erik Honorés misjon, profilen til Punkt-festivalen, og en utdeling av forskudd på arven fra David Sylvian.

bottom of page