Imperium 2019 heter årets heavy metal festival mellom steinmurene på festningen i Halden. Nykomlingen er blitt en rendyrket black metal-festival.

12. juli 2019 er en ny heavy metal-festival på Fredriksten Festning i Halden blitt en realitet. Det er bare to uker etter Tons Of Rocks ble arrangert for første gang utenfor Haldens stolthet.

To ildsjeler fra Oslo og Askim har fått med seg lokale krefter på å stable en fullverdig festival på beina på rekordtid. Anlov P. Mathiesen forteller om den korte veien til ny festival.

Hvordan oppstod ønsket om en ny metal-festival på festningen? 

— Vi forsto at det oppsto et vakuum i Halden etter at Tons Of Rock forsvant, og undersøkte om det kunne være mulig å skape noe nytt på eller omkring Fredriksten. Den lokale velviljen var åpenbar.

Hvorfor «Imperium»?

 

— Det var et navn vi raskt ble enige om at fungerte godt, og er et festivalnavn som er enkelt og klinger passende både i forhold til beliggenheten og sjangeren, sier Mathisen.

 

 

Imperium 2019 går uten direkte økonomisk støtte og sponsing.

 

— Vi startet prosessen med festivalen for seint til å søke offentlige midler, men har likevel opplevd mye drahjelp fra lokale krefter, både offentlige og private. Først og fremst gjelder det ledelsen ved Fredriksten festning, som har vært ekstremt hjelpsomme hele veien, men også fra mange andre aktører, som restauranter, sikkerhetsselskap, barer, studio, utstyrsleverandører, hotell og så videre.

Vertsbyen var rask til å omfavne ny tungrock-festival mellom festningens gamle steiner.

 

— Rent konkret har vi ingen økonomiske støttespillere i ryggen, men mange bidragsytere som gir uvurderlig støtte dette første festivalåret. Denne støtten er ikke helt enkel å måle økonomisk, men vi er helt avhengige av alle disse aktørene for å få til dette slik vi ønsker, fastslår Anlov P. Mathisen.

Imperium

Fredriksten Festning, Halden

12 – 13 juli 2019

Facebook:

Instagram:

Kapasitet: 750 personer

Salgsmål: 400-500

 

Daglig drift: Nagarash Booking

Anlov Peter Mathiesen, Oslo

Edvard Andre Rødseth, Askim

 

Foretak: Nagarash Productions Anlov P. Mathisen (enk.) og Imperium AS, Oslo (stiftet 14.06.2019)

 

Program:

Fredag 12. juli:

18:00 Welcome To Hell (N)

19:00 Strid (N)

20:00 Valkyrja (S)

21:15 Gehenna (N)

22:30 Ragnarok (N)

23:45 Deströyer 666 (Aus./UK)

Lørdag 13. juli:

18:00 Acârash (N)

19:00 Endezzma (N)

20:00 Uada (US)

21:15 Mork (N)

22:30 Taake (N)

23:45 Kampfar (N)

AnlovPMathiesenVALACacarash_MathisBacke_

ANLOV P. MATHIESEN er styreleder for Imperium AS, og vokalist og bassist i Acârash.

(Foto: Mathis Backe | Yggdrasil Photo)

 

Tekst: Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Foto fra Imperiums og Fredriksten Festnings Facebook-sider der ikke annet er kreditert.

Fredag 12.06. kl. 18:00

WELCOME TO HELL

(Sarpsborg) Speed/Black Metal, NWOBHM

— Venom tribute band

Thomas Andresen (bass, vokal; Algol, Fester), Glenn Olsen (trommer; Brewery Road), Thomas Hansen “Bolverk” (guitar; Ragnarok, Images at Twilight)

[Ingen utgivelser]

Facebook

 

Fredag 12.06. kl. 19:00

STRID

(Askim) Black Metal

Edvard Rødseth “Ravn Harjar” (gitarer, vokal), Yusaf Parvez “Vicotnik” (bass, vokal), Sigmund Hansen “Inflabitan” (gitarer), Svein Egil Hatlevik (trommer)

[Ikke tilgjengelig digitalt]

FacebookMetallum

 

(Ingen utgivelser siden 2007)

Hvor avgjørende er det at det lot seg gjøre med full festival allerede i år?

 

— Tidspress og festival henger sammen uansett hvor lenge man har jobbet i forkant. Vi startet noe seinere med arbeidet enn vi skulle ønske, og har pådratt oss selv en god del overtid, for å si det sånn. Jeg vil ikke si at noen av aktørene mente det var avgjørende at festivalen kom på beina allerede nå, men heller at mange av dem rett og slett setter stor pris på det.

 

 

Hvilke utsikter har dere til festivalens framtid?

 

— Imperium skal være en årlig festival, det er målet. Vi har ingen ambisjon om å bli en veldig stor festival, delvis fordi vi ønsker å rendyrke en relativt bestemt retning av metal, men også fordi vi ønsker å skape en unik opplevelse i pakt med omgivelsene.

 

 

Black metal var ikke noen stor andel av Tons Of Rock på Fredriksten Festning. Ved å skape en arena for en slik etablert og vital nisje, antyder bookingsjefen at Imperium vil unngå voksesyke.

 

— Det som oftest slik at, jo større en festival blir, dess mindre betyr omgivelsene. Jeg digger Tons Of Rock sjøl, men med en slik kommersiell satsing, mister man selvsagt også noe nærhet og atmosfære. Det er ingen kritikk av dem, det er bare slik ting er. Vi ønsker ikke å fylle Imperium med flest mulig folk, men å bygge en fetest mulig opplevelse for de som er der, forteller Anlov P. Mathisen.

 

Besiktigelse av selve konsert-tunet 8. juni, Nagarash Booking sammen med noen av artistene. (Foto fra Imperiums Facebook-side.)

Fredag 12.06. kl. 20:00

VALKYRJA

(Sverige) Black Metal

(Stockholm)

Simon Wizén (vokal, gitarer), Vlad Purice (bass), Björn Thelberg (gitarer), Victor Parri (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple

www.valkyrja.se

FacebookBandcampMetallum

 

Aktuelt album: Throne Ablaze (26.11.2018)

World Terror Committee (D) •Sound Pollution Distribution (S)

Noe Tons Of Rock derimot har vært kritisert for, er en mangel på band fra Haldens og Østfolds egen metal-scene.

Hvor viktig blir disse for Imperiums profil?

— Ikke bare viktig, men avgjørende. Noe av det første vi gjorde var å prate med gutta i Østfold-banda. Når vi har fått med oss Kampfar, Ragnarok, Strid, Mork og Welcome to Hell, er vi veldig happy med det. Det betyr at en tredjedel av banda er fra området. Når Mork i tillegg er Haldens black metal-fyrtårn, passer det oss helt utmerket.

 

Fem Østfold-band, fire andre norske, tre utenlandske, hvor fornøyde er dere med den fordelingen?

— Fokuset for oss var å kombinere band fra Østfold-scenen med relevante band fra resten av landet. Dermed er både Bergen, Stavanger og Oslo representert i tillegg til fire Østfold-byer. Sammen skal dette reflektere norsk black metal på best mulig måte, både historisk og idag.

Nagarash Booking har gjort sjangerens geografi til en styrke ved Imperium.

 

— Dette perspektivet har vært en viktig kjøreregel for oss, fordi metal-festivaler ofte kan fremstå litt tilfeldige i utvalget av artister. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, men vi ønsket å ha en klar visjon med bookingen. I lys av det var det naturlig å også inkludere to til tre utenlandske band, og vi er veldig fornøyde med de tre vi har fått med, slår Anlov P. Mathisen fast.

«Når Mork i tillegg er Haldens black metal-fyrtårn, passer det oss helt utmerket.»

— Anlov P. Mathiesen

Fredag 12.06. kl. 21:15

GEHENNA

(Stavanger) Black Metal

Morten Furuly ”Sanrabb” (gitarer, vokal), Edvard Andreas Feed ”Skinndød” (gitarer), Per-Oskar Storholm ”Byting” (bass), John Olsen ”Slaktaren” (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple

BandcampSongkickMetallum

FacebookInstagram

 

Ingen innspillinger siden 2013: Unravel (Indie Recordings)

Fredag 12.06. kl. 22:30

RAGNAROK

(Sarpsborg) Black Metal

John Thomas Bratland “Jontho” (vokal), Thomas Hansen “Bolverk” (gitarer), Daniel Minge “Malignant” (trommer), Christopher Rakkestad (bass)

TidalDeezer* — SpotifyApple

www.ragnarokhorde.com 

BandcampMetallum

FacebookYoutubeInstagram

Aktuelt album: Psychopathology (25.03.2016)

Nytt album i produksjon med antatt slipp høsten 2019.

Agonia Records (PL)

Sound Pollution Distribution (S)

Fredag 12.06. kl. 23:45

DESTRÖYER 666

(Australia) Black/Thrash Metal

(Melbourne, nå London UK)

Keith “K.K. Warslut” (vokal, gitar), Roland “R.C.” (gitar, vokal), Felipe Plaza Kutzbach (bass), Kevin D. “Kev Desecrator” (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple

www.destroyer666.ukBandcamp

SongkickMetallumYoutube

FacebookInstagramTwitter

 

Aktuell EP: Call Of The Wild (23.02.2018)

Season Of Mist (F) •Border MusicOrchard

Lørdag 13.07. kl. 18:00

ACÂRASH

(Oslo) Black/Doom Metal

Sølve Sæther (trommer), Lukas Paulsen (gitarer), Anlov P. Mathiesen (vokal, bass)

TidalDeezerSpotifyApple

acarash.comBandcampMetallum

FacebookYoutubeInstagramTwitter

 

Aktuelt album: In Chaos Becrowned (08.06.2018)

Karisma & Dark Essence Records AS

Dark EssenceBorder MusicOrchard

 
 
 
 
 

Har dere fått reaksjoner på om dere mangler større headlinerne på plakaten?

 

— Nei, tvert imot. De fleste er heller overrasket over hvordan festivalen er blitt. Ikke mange var klar over at den skulle være såpass rendyrket sjangermessig. For dem som ikke liker black metal, er jo det selvfølgelig kjedelig, men for oss andre er det ganske fint. 

 

 

Hvor snever skal Imperiums metal-profil være?

 

— I utgangspunktet er dette en black metal-festival, så på en eller annen måte skal musikken reflektere det. Men med metalens evolusjon siden andrebølgen på nittitallet, er jo spekteret av black metal blitt ganske enormt. Både black ambient, blackened death, black doom, og til og med black-gaze kunne passa greit inn. Men vi vil alltid ha et skarpt øye på helheten. Plakaten skal henge sammen og formidle noe mere enn bare fete band.

 

Dersom dere fikk øremerket støtte til å legge til en absolutt headliner hver dag, hvem er det absolutte drømmebandet, norsk og utenlandsk?

— Utenlandsk måtte vel bli Deathspell Omega, men i og med at de ikke lar seg kjøpe, får det heller bli Watain. Ikke bare fordi de er et bra band, men å se deres type liveshow i en festning kunne blitt noe helt spesielt. I Norge hadde jeg hatt lite imot å se Mayhem, Gorgoroth eller Satyricon på scenen her. De er oldtimere som på ganske forskjellige måter har prega scenen.

 

 

Imperium fikk tidlig mye oppmerksomhet fra utlandet.

— Det er gøy å forsøke å sette sammen noe langt her oppe i nord når folk på kontinentet legger merke til det og ønsker seg hit. Vi har fått respons fra presse, artister og agenter, og fra metalfans generelt, men vi forventer ingen invasjon av utenlandske publikummere, forteller den nøkterne initiativtakeren.

Hva vekker mest oppmerksomhet?

 

— Det er kombinasjonen av en svært rendyrket black metal-plakat og den spesielle venuen som skaper oppmerksomhet. Det er forståelig. Noe sånt ville jeg ha sjekka ut sjøl. Nå er vi ikke alene om å ha unik beliggenhet, og Tons Of Rock har vært her før oss, så vi skal ikke overdrive dette, men vi merker helt klart at festival-folk rundt om fristes av dette. 

Lørdag 13.07. kl. 19:00

ENDEZZMA

(Hønefoss) Black Metal

Morten “Shax” Kaalhus (vokal), Thomas Myrvold “Mattis Malphas” (gitar), Nils Hillestad “Nihil” (gitar), “Aske” (bass), “Skriu” (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple

BandcampMetallum

FacebookYoutubeInstagramTwitter

Aktuelt album: The Arcane Abyss (31.03.2017)

Pulverised Records (Singapore) •Sound Pollution Distribution (S)

Lørdag 13.07. kl. 20:00

UADA

(USA) Melodic Black Metal

(Portland, Oregon)

Jake Superchi (vokal, gitarer), James Sloan (gitar), Josiah Babcock (trommer), Dustin Carroll (bass), Nathan Verschoor “Niðafjöll” (bass)

TidalDeezerSpotifyApple

BandcampMetallum

FacebookYoutubeInstagram

 

Aktuelt album: Cult Of A Dying Sun (25.05.2018)

Eisenwald (D) •Sound Pollution Distribution (S)

Lørdag 13.07. kl. 21:15

MORK

(Halden) Black Metal

Thomas Eriksen (vokal, gitar), Alex Bruun (gitar), Daniel Minge (trommer), Rob (bass)

TidalDeezerSpotifyApple

www.morkisebakke.noMetallum

FacebookYouTubeInstagramTwitter

 

Aktuelt album: Det Svarte Juv (19.04.2019)

Peaceville RecordsBorder MusicOrchard

Lørdag 13.07. kl. 22:30

TAAKE

(Bergen) Black Metal

Ørjan “Hoest” Stedjeberg (vokal; alle instrumenter i studio), Gjermund Fredheim (gitarer), Ørjan Nordvik “V’gandr” (bass, kor), Adam Michael Philip Xavier Dunlea “Aindiachaí” (gitarer), Frode Kilvik (bass), Rune Høgås Nesse (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple
taake.svartekunst.noSoundCloud

BandcampMetallum

FacebookInstagram

 

Aktuelt album: Kong Vinter (24.11.2017)

Karisma & Dark Essence Records AS

Dark EssenceBorder MusicOrchard

 
 
 
 

Lørdag 13.07. kl. 23:45

KAMPFAR

(Fredrikstad) Pagan Black Metal

Per-Joar Spydevold «Dolk» (vokal), Ole Hartvigsen (gitar), Jon Bakker (bass), Ask Ty Arctander (trommer)

TidalDeezerSpotifyApple

www.kampfar.comSoundcloud

BandcampMetallum

FacebookYoutubeInstagramTwitter

Aktuelt album: Ofidians Manifest (03.05.2018)

Indie Recordings •Musikkoperatørene •Ingrooves

 

Inngangsporten til Imperium 2019, fra Place De l'Armes der hovedscenen på Tons Of Rock var, og inn til den karakteristiske Raveliner-bygningen, sprøytehuset og arresten med smie.

Imperium blir en intim og steintung festival, og man inviteres til å bli lokalkjent på festningsområdet.

 

— Alt foregår innenfor de høye, gamle festningsmurene ved Ravelinet. Vi har en hovedscene utendørs, og en mindre scene inne i Fredrik IIIs hall. Fredriksten Kro sørger for maten og serveringen. Salgsboder, stands, tattovering, paneldebatter og lignende får plass i nedre magasin, så alt skjer innenfor noen få meters gange. Wolf’s Lair vil være tilstede med artistmerch og generell merch, og også Katakomben [platebutikk; red.anm.] kommer til å være her. Blant annet deltar Metalheads Against Bullying med stand, forteller Anlov P. Mathiesen.

Imperium har satt forventningene til godt under fullt hus, og maksimalt får de ha 750 personer inne. At festivalen arrangeres andre helg i fellesferien ser arrangøren som like mye fordel som utfordring.

— Juli er en fin liten lomme i den norske festivalskogen. Om vi klarer å etablere oss, vil folk kunne planlegge lenger i forveien. Denne gangen var det ikke mange som hadde hørt om dette før ut i mai, resonnerer arrangøren.

— Vi kunne kanskje gjort det lettere for oss selv med å ha det i juni eller august, men vi ønsker å spille best mulig på lag med festivalene som allerede finnes. Hadde vi kjørt i august, ville vi lett kollidert med både Beyond The Gates, Midgardsblot og Hellbotn. På våren er det Inferno og Karmøygeddon, og i juni er det Tons Of Rock.

Og festivalgjengeren som er skikkelig fornøyd med Imperium 2019, hvilken annen festival anbefaler dere den å få med seg?

Beyond the Gates ser bra ut i år [Bergen, 21-24. august; red. anm.], så tipper jeg at Inferno knuser til igjen neste år som de alltid gjør. Ellers tror jeg Unholy Congregation i Belgia i november kan bli bra, avrunder Anlov P. Mathiesen.